Nieuwsbrief mei 2009

We zijn op weg...
annemarievj2009cs250.jpgorkestumcvj2009s250.jpgpamelavj2009cs250.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 14 mei hebben we het eerste concert met ons lustrumprogramma gegeven in het UMC Utrecht. Voor dokter Venhuizen, of beter onze hoboïste Annemarie, die de solo in Wagenaars Larghetto voor hobo en orkest voor haar rekening nam, was het een thuiswedstrijd die met glans gewonnen werd. De bloemen werden haar vanaf het balkon door haar fans toegeworpen. Hoorniste Henriette maakte haar debuut als presentatrice van ons programma en deed dat geweldig. Derde 'powerdame' op deze avond was natuurlijk onze soliste Pamela Smits die het vreselijke file-leed vlot naast zich neerlegde en het orkest geïnspireerd op sleeptouw nam door het celloconcert van Schumann. De opstelling in het 'aquarium' van het ziekenhuis (met je billen tussen de koikarpers) gaf de avond de juiste Ad Hoc draai. Het concert is door personeel en patiënten bezocht en over de ziekenhuisradio uitgezonden.

  De laatste herinnering: Hoe ziet ons lustrum eruit?
flyervoorjaar2009-1c260.jpgWij gaan Achter de muziek aan! en duiken in de rijke muzikale geschiedenis van de stad Utrecht. Op zondagochtend 14 juni a.s. starten we om 11:00 uur in het gebouw van Kunsten en Wetenschap aan  de Mariaplaats, hartje stad, waar het eerste deel van ons lustrumconcert plaatsvindt. Vanaf 12:00 uur staan de gidsen van het Gilde klaar om u door de binnenstad te loodsen langs allerlei plekken die in de laatste 500 jaar voor het Utrechtse muziekleven van belang zijn geweest. Bijzonder is dat Arie Abbenes, onze stadsbeiaardier, speciaal voor de gelegenheid een concert geeft op het Domcarillion dat we kunnen beluisteren vanuit de Pandhof/Kloostergang.

Enkele leden van het orkest hebben een enorme prestatie geleverd door een wandelboek te schrijven over vijhonderd jaar muziekleven in Utrecht. We zijn er enorm trots op dat we componist Louis Andriessen, Utrechter van geboorte, bereid hebben gevonden om het eerste exemplaar van Achter de muziek aan! Stadswandeling door Utrecht in ontvangst te nemen. De familie Andriessen, een muzikantengeslacht dat de familie Bach in omvang evenaart, heeft geruime tijd gewoond in de Herenstraat, een zijstraat van de Nieuwegracht. Vader Hendrik kwam in 1934 in dienst bij de Catharinakathedraal als organist en componist en maakte al snel naam als een uitmuntend improvisator. Later werd hij directeur van het het Utrechtse Conservatorium. Zoon Louis is in 1939 in de Herenstraat geboren en is een van de belangrijkste Nederlandse componlouisandriesens200.jpgisten. Zijn invloed op het Nederlandse muziekleven is enorm, dankzij zijn diverse muzikale en maatschappelijke activiteiten. Als docent aan het Haagse Koninklijk Conservatorium is hij een mentor voor veel jonge componisten uit binnen- en buitenland. Sinds 2004 is hij ook hoogleraar in Leiden.

De dag vervolgt met de wandeling: u gaat in groepen op stap door de binnenstad. Langs de route treft u op verschillende plekken bevriende ensembles aan die passende muziek ten gehoren brengen. De musici zijn, net als de leden van het Ad Hoc Orkest, amateurs. Uiteindelijk keert u rond 14:00 uur weer terug naar K&W om het tweede deel van ons concert bij te wonen.

Hoe mooi de Utrechtse binnenstad ook is, we begrijpen dat het niet voor iedereen haalbaar is om aan een stadswandeling deel te nemen. Voor die deelnemers regelen we een aangepast programma of aangepast vervoer. Laat het ons wel weten dat u daar behoefte aan heeft. Dat kan via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken Op 14 juni loopt u een deel van de route, maar met het boekje in de hand kunt u later op eigen gelegenheid nog eens de hele wandeling lopen. Om de dag goed door te komen kunt u lunchpakketten bestellen via onze site, daar vindt u ook het complete programma.

Repertoire
Johannes Brahms: Academische Feestouverture (1880)
Johannes Wagenaar: Larghetto voor hobo en orkest op. 40
  Solist: Erik van Kassel
Herman Strategier: Musica festiva (1969) en Sonatine voor orkest (1978)
Robert Schumann: Celloconcert op. 129 (1850)
  Solist: Pamela Smits

muuranker3cs70.jpgLocatie: Kunsten & Wetenschappen , J.M. Fentener van Vlissingenzaal, Mariaplaats 27,  Utrecht
Aanvang: 11.00 uur

Stadswandeling onder begeleiding van gids:  ca. 12:00-14:00 uur
Einde programma: ca. 15:00 uur
Toegang: € 12,50 (inclusief wandeling en wandelboek)
Vrienden: € 10,- zie 
Vrienden van het Ad Hoc Orkest
Kinderen: € 7,50 (t/m 12 jaar)
Lunchpakket € 7,50 (inclusief Ad Hoc Lustrumrugzakje)

reserveren30.gifWilt u zeker zijn van plaatsen? Dan adviseren we u nadrukkelijk om uw plaatsen vooraf te reserveren. Kaartverkoop aan de zaal. Kassa open om 10:15 uur

Solisten en ensembles: Erik van Kassel en The Wallpaper Company
Je krijgt een Ad Hoc lid eenvoudiger zo ver dat hij of zij wil soleren, dan dat je een biografie van ze krijgt. De eerste impuls is steevast: 'Is dat nu echt nodig?' Ja, dat is nodig. Onder het motto 'Brood, Wijn en Hobospelen' wil Erik van Kassel, solist in het Larghetto voor hobo en orkest van Wagenaar, zich wel erikcs200jpg.jpgvoorstellen. Zoals bij meer muzikanten het geval is, is Erik begonnen op diverse blokfluiten. Rond zijn 16e jaar kwam de hobo in beeld. Zijn fluitlerares vond het aanwezige vibrato niet prettig meer klinken op de blokfluit. 'Hobo is vast iets voor je, kun je vibreren wat je wilt.' In Den Haag heeft hij lessen gehad van Tjerk Timme en Everhard Spelberg en in diverse orkesten de A laten horen: het eeuwige lot van een hoboïst. Met de Vereniging van Huismuziek maakte hij leuke muziekcursussen mee en is toen tijdens het spelen van Bachs dubbelconcert voor hobo en viool erg verliefd geworden op zijn huidige levenspartner. Na een eerdere periode met het Ad Hoc Orkest en een muzikale dip van een paar jaar vindt hij het weer heerlijk om deel uit te maken van het orkest. Erik speelt ook in het Homerus Piano-6tet met enkele oudleden van het Ad Hoc. Een tijd geleden hoorde hij het Larghetto van Wagenaar op de radio, kreeg het niet meer uit zijn hoofd en heeft het voorgesteld aan de repertoirecommissie. Erik: 'Annemarie Venhuizen heeft het inmiddels prachtig vertolkt in het UMC Utrecht en zelf heb ik er veel zin in om het op 14 juni te spelen.'

Voor een aantal orkestleden wordt het doorlopen geblazen op 14 juni. Nog voor het publiek aan de wandel gaat wallpapercomp.jpgdoor de binnenstad vertrekken zij naar de lokaties waar de verschillende ensembles spelen om daar aan te schuiven. Zo ook Tineke Zijlstra (concertmeester) en Marc van Dam (cello) die deel uitmaken van The Wallpaper Company. Alle leden van het ensemble kennen elkaar uit het Ad Hoc Orkest. Omdat één avond in de week vioolspelen in orkestverband naar hun smaak niet genoeg was, richtten zij rond de eeuwwisseling een strijkkwartet op. Toen hen werd gevraagd de achtergrondmuziek bij een bruiloft te verzorgen kwamen ze via 'muzikaal behang' tot hun naam. Inmiddels hebben zij bij veel feesten, partijen, recepties en andere gelegenheden voor een vrolijke muzikale omlijsting gezorgd, al dan niet bijgestaan door andere instrumentalisten. In 2009 is, met celliste Regina de Jong als extra kracht, het Utrechtse kamerkoor Nescio begegeleid in de muziektheaterproductie 'La Seduzione'. De muziek varieerde van Monteverdi tot Billy Joel. De overige leden van het kwartet zijn Peter den Held (altviool) en Maarten Hogervorst (viool). Voor 14 juni staat het voor amateurs geschreven L’Indifferent van Hendrik Andriessen op het repertoire en werk van Mozart.

Wie zijn er langs de wandelroute te vinden?
Stadsbeiaardier Arie Abbenes
Domcarillon, Pandhof/Kloostergang
Koperkwintet Pentabrass 
Het Matlthezerhuis, Nieuwegracht 14 
Strijkkwartet The Wallpaper Company
Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28
Ad Hoc Fluitensemble Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38 
Damesensemble olv Michiel van Laarhoven     
Basisschool de Twijn, Pieterskerkhof 10

CD Pamela Smits en Sabine Simon
Pamela Smits, onze soliste bij het celloconcert van Schumann, heeft samen met de Duitse Pianiste Sabine Simon een CD uitgebracht getiteld The French Cello. Hierop staan werken van onder andere Couperin, Messian en Debussy. Alleen gedurende het lustrum kunt u de CD bij ons aanschaffen voor de speciale prijs van €12,50 (€18,95 in de winkel). Een nieuwe CD van dit duo, ditmaal met repertoire van Hongaarse- en Tsjechische componisten, is in voorbereiding.

Het allereerste begin...
adhoceersteconcert1974s250.jpg
Op de zwartwit foto kunt u zien hoe het 35 jaar geleden allemaal begonnen is; een blik op het eerste concert van het Ad Hoc Orkest. Een klein ensemble waarbij de aankleding geheel ad hoc en in de geest van de jaren zeventig was; iedereen in zijn eigen kloffie en de heren stevig behaard. In de loop der jaren is daar, ongetwijfeld onder invloed van de tijdgeest, verandering in gekomen en tegenwoordig tshirtsvj2009sc200.jpgverschijnt het orkest op concerten strak in het zwart met het bekende rode roosje. Voor de projecten maken we graag een uitzondering en draaien we ons hand niet om voor een Spaanse of Amerikaanse look. Dit voorjaar is er een lustrum T-shirt, ontworpen door Heleen van der Hoven, waarin u de leden kunt aantreffen. U kunt er in meedelen. Als u een lunchpakket bij uw reservering bestelt dan zit dat verpakt in een vrolijk blauw rugzakje met dezelfde opdruk als die van de T-shirts die hiernaast zo bevallig geshowd worden.

  ubevindtzichc1l80.jpgSponsorloop Achter de muziek aan! bijna aan de finish!
Het gaat goed met onze sponsorloop. De finish is in zicht! Dat kunt u zien op onze site bij Wij bevinden ons hier. Nog steeds is uw bijdrage meer dan welkom. Voor een donatie van € 10,-, of een veelvoud daarvan, plaveit u voor ons symbolisch 56 meter van onze wandelroute, die in totaal zo'n 6,5 kilometer bedraagt. Ga met ons achter de muziek aan en maak uw gift van ten minste €10,- over op giro 31.62.112 t.n.v. Penningmeester Ad Hoc Orkest te Utrecht o.v.v. sponsorloop 2009.

Foto's Emi Barendse (Louis Andriessen), Joost Helberg, Regina de Jong, Gerben de Klerk, Sanne de Vries en met dank aan Annelies van den Berg
Affiche: www.dekleinekoning.nl

Voor dit project ontvangen wij steun van

Gemeente Utrecht
Provincie Utrecht
Stichting Elise Mathilde Fonds        
Stichting KF Hein Fonds
Fentener van Vlissingen Fonds
Vrienden van het Ad Hoc Orkest

beeldmerk_vsbfonds_rgb.jpg

cultuurfonds_horizontaal_kleur.jpg
snsreaalfondslogo72dpi200x34px.jpg
 
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •